1410 skuespil i databasen 23.04.2024

Ene

Lise Jørgensen
Baggrunds information
”Ene” foregår ude i den danske provins. ENE (Elektra) er bibliotekarassistent, ARVID (Orestes) er soldat i et krigshærget land udsendt af FN’s fredsbevarende styrker. Deres afdøde far (Agamemnon) var sælger. REGINA, deres mor (Klytaimnestra), arbejder på den lokale bodega, der ejes af hendes elsker FRANZ (Aigisthos).
År / Udgivet:2004 /
Varighed:90 minutter
Område / Genre:Voksne / Historiske stykker
Medvirkende:3-5 ( 2 kvinder, 2 mænd, 0 børn, 0 øvrige )
Rettigheder:DDF
ISBN:87-7865-473-4
Locations:6
Musik:
Mere info:DRAMA, 70251141
Lise Jørgensen




webmaster@skuespil.net
Rolleliste
PERSONER ENE midt i tredverne (Elektra) REGINA sidst i halvtresserne (Klytaimnestra) ARVID cirka tredve (Orestes) FERRARI FRANZ midt i fyrrerne (Aigisthos)
Uddrag
1. del 1. REGINA i en sexet skjortebluse og kort nederdel står og polerer glas. Hun er glad, ser smilende rundt, smådanser og synger med på et diskonummer. ENE står lidt væk fra REGINA og stirrer mørkt frem for sig, hun har slidte bukser, en stor trøje og en kæmpe frakke på. De to kvinder ser et øjeblik på hinanden, men kun et øjeblik. 2. Hovedgade i Endelev. Det er koldt. ENE står og venter, hun står med en bog, knuger den ind til sig. FRANZ kommer gående. Hun kigger efter et sted at gemme sig, men der er ikke noget sted. FRANZ kommer nærmere, standser. ENE ignorerer ham. FRANZ går helt tæt hen til hende, står et øjeblik og ser nysgerrigt på hende. ENE - Flyt dig. FRANZ - Hej Ene. Hej min pige. ENE - Jeg er ikke din pige. FRANZ - Hvad laver du her? Er det mig du venter på? ENE - Tænk. Nej. FRANZ - Du venter på bussen, er det ikke rigtigt? Den er kørt. Den kørte for en time siden. Den kørte klokken fire. ENE - Der kommer en til. Klokken fem. Der kommer en bus til klok-ken fem. FRANZ - Nej. Det gør der ikke. De er lagt sammen. Det passer. Lagt sammen! Ring selv ind og tjek på det satans buskontor. Jeg har talt med dem, de er ligeglade. De lægger busser sammen som det passer dem uden at tænke på om det skader forretningen for andre. Kun-derne bliver usikre, de aner ikke hvornår de kan komme hjem – eller om de kan komme hjem. Hvis ikke det havde været for din mor, så var biksen snart kørt helt i sænk på grund af den sindssyge trafik-planlægning kommunen fører. Det er fandeme godt gjort. Lad mig lige se den busplan. (Hiver fat i bogen ENE står med) ENE (holder fast i bogen) - Lad være. FRANZ - Lad mig nu se den. ENE - Det er ikke busplanen! FRANZ - (Får hevet bogen til sig) - Hvad er det så? ”Elektra”? Hvad er det for noget? (Han bladrer i den) Hvad er den af, står du og læser kærlighedsromaner i mudder til knæene midt på Endelev Hovedgade? Jeg vidste ikke, at du var så romantisk. (Læser højt) ”Du klare Sol, du dagens stærke Firspandsvogn! Åh, Jord, åh Nat, som før formørkede mit Blik. Nu kan mit Øje atter skue Himlen Frit: Hun er død.” Det er sgu’ da...? Meget smukt? Der er lige som lidt...? Ja, lidt heste-kræfter over det, er det ikke rigtig? (smider bogen over til ENE) Har du set din mor?