1410 skuespil i databasen 28.03.2024

Bag den anden port

Kristian Erhardsen
Baggrunds information
Stykket udspiller sig i en imaginær verden, der ikke er så forskellig fra vores. De to drenge, Stig og Sonny, glæder sig til snart at kunne rykke op og indtage deres plads i den styrede og gennemkontrollerede voksenverden. Men mødet med den mystiske pige Ef åbner Stigs øjne for alternativerne til den verden, han er på vej til at blive en del af, og får ham til at sætte spørgsmåltegn ved sig selv og sit liv.
År / Udgivet:2001 /
Varighed:60 minutter
Område / Genre:Børn & unge / Absurde vinkler
Medvirkende:10-20 ( 2 kvinder, 8 mænd, 0 børn, 0 øvrige )
Rettigheder:DRAMA
ISBN:87-7865-234-0
Locations:1
Musik:
Mere info:DRAMA, 70251141
Kristian Erhardsen




webmaster@skuespil.net
Rolleliste
4 drenge, 3 mænd, 1 pige og 2-4 mindre roller. Rolleliste: Stig: En munter dreng/ung mand der dog er fornuftig og velovervejet. Sonny: Stigs iltre og glade klassekammerat og ven. Stokke:
Uddrag
1: Skolen. Lys op på scene. Elever står i militaristisk formation. Stahl står foran dem og er ved at afslutte sin undervisning. Stahl - Det var alt for i dag. Således vil de resterende tre dage af jeres skoletid forløbe. Vi forventer, at alle lever op til de stillede krav. Alle restriktioner og retningslinier skal overholdes, og jeg ønsker at opleve en problemfri overgang. Enhver som afviger fra regelsættet, vil ikke få mulighed for at rykke op i næste samfundsrolle. Søren stirrer fraværende ud i luften. Stahl - Elev nr. 6! Søren - Undskyld overlærer Stahl. Stahl - Det var vist alt. Tak for i dag. Unge nr. 6 kommer med mig. Stahl og Søren ud af dør KS. De øvrige elever bryder formationen og nogle elever går ud af dør DS Sonny - Er du sindssyg? Stahl slagter Søren efter det her. Stig - Slap nu af Sonny. Han skal nok rykke op sammen med os andre. Sonny - Nej nej, hør nu her: Det er tredje gang i den her uge Søren står og dagdrømmer. Fatter han ikke hvor farligt det er? Hvis Stahl smider ham ud ender han som arbejder på en af fabrikkerne. Stig - Bare rolig Sonny. Hvis Stahl smed folk ud fordi de virkede hjernedøde, ville du være den første der forsvandt. Sonny - Jeg siger dig bare, at det kræver nosser at rykke op. Ude i virkeligheden er de alle sammen hugget i granit ligesom Stahl. (hen for sig selv) Den gamle støder! Stig - Det ved jeg da godt. Min storebror rykkede op for to år siden. Jeg kan godt huske, da han gik igennem æresporten med de andre oprykkere. Sonny - Ud gennem porten (parodierer Stahl) ”i snorlige rækker og med værdighed”. Jeg tror Stahl tænder på det fis. Jeg tror han ligger og drømmer om den store dag når eleverne marcherer ud gennem porten i (parodierer igen) ”ordnede formationer”. Tænk hvis han står med den største, jernhårdeste..(indser hvad han står og tænker og udstøder et gisp af væmmelse). Stig - Sonny? Sonny - Ja? Stig - Du er sindssyg. Ved du godt det? Sonny - Selvfølgelig. (med et skævt smil) Det undrer mig at du først ser det nu. Stig - Men prøv nu lige at tænke på det Sonny: Når man går gennem den port, så er det slut med at sidde her. Noget helt nyt venter os. Vi kommer ud gennem porten, regeringens folk viser os på plads og alt er parat. Vores arbejde, bolig og plads i samfundet. Vi får det foræret Sonny. De vælger vores fremtid og vi udfylder den. Det er genialt. Sonny - Jeg ved ikke. Nogle gange synes jeg det virker lidt sært: Stig - Sludder Sonny. Du er bare lidt nervøs. Sig efter mig: Det er genialt! Sonny (med et skævt smil) - Det er genialt! Stokke og Simon kommer hen til dem. Stokke - Der har jo de evige tabere. Så skulle jeres kammerat Søren lige lave problemer igen. Mon ikke vi har set ham for sidste gang? (hen for sig selv) Trist. (nærværende igen) Men det bliver rart med en ledig plads i klassen, ikke Sonny?