1410 skuespil i databasen 11.05.2024

Palæet

Kaj Himmelstrup
Baggrunds information
Et gammelt historisk palæ skal sælges. Der er interesserede købere. En gruppe fredsforskere vil gøre det til center for freds- og konfliktforskning. Kommunen kan bruge det som et længe savnet kulturhus. Andre har helt andre planer. På shakespeareske blankvers og under medvirken af den adelige bygherres 1700-tals døtre afgøres palæets skæbne under en weekend-konference, hvor alle parter deltager. Bag overfladen handler stykket om den igangværende politiske kulturkamp mellem liberalismen og dens kritiske modstandere.
År / Udgivet:2003 /
Varighed:90 minutter
Område / Genre:Voksne / Familie- & Kønsroller
Medvirkende:10-20 ( 5 kvinder, 8 mænd, 0 børn, 0 øvrige )
Rettigheder:DDF
ISBN:87-7865-366-5
Locations:3
Musik:
Mere info:DRAMA, 70251141
Kaj Himmelstrup




webmaster@skuespil.net
Rolleliste
PERSONERNE: JAKOB ... professor i filosofi. WILLIAM ... rektor ved det lokale gymnasium. VIVI ... en ældre kabaretsangerinde. TOM ... hendes pianist. CECILIA og MIRIAM ... døtre af Greven. STE
Uddrag
1. A K T Else og William i konferencecentrets tomme mødesal med filmlærred, flygel og diasfremviser. William tænder for fremviseren. Palæet toner frem på lærredet, set på afstand. WILLIAM - Hvad si'r du så? Vi står ved målet, Else. Jakobs hjertebarn, hans store plan, vil i løbet af det næste døgn forvandle sig fra dristig drøm til det, som vi har kæmpet for i flere år. I denne weekend får han sin belønning. Det, som andre anså for utopisk, ender som et regulært projekt. Han trykker et nyt billede frem på skærmen. Vi ser det ele-gante, hvide patricierpalæ fra en ny og nærmere vinkel. Han holder tale til de tomme stolerækker. Hr. Borgmester, ærede forsamling. Her har vi det. Grevindernes Palæ. En stilfuld perle i en pragtfuld park. Bygget af en adelsslægt, der vidste, at adel er en gave, der forpligter. I dette hus har kunst og åndsliv blomstret og sat sit stærke præg på dansk kultur. Kunstnere og intellektuelle har altid været faste gæster her. Folk med udsyn. Landets bedste hjerner. Til gavn for fædreland og fællesskab. Men nu' den sidste ejer altså død. Hans flotte testamente gi’r kommunen gratis ret til hele herligheden. Men han har stillet én betingelse: at palæets kulturelle virke naturligvis skal føres videre. Nyt dias: en stor smuk sal i palæet. Der er plads til alt, hvad vi har savnet. Koncerter, kunstudstillinger, teater. Her kan byens kulturelle liv, som vi alt for længe har forsømt, få lov at blomstre op i smukke rammer. Nyt dias: Palæets gamle bibliotek. En åndelig oase midt i byen, hvor folk kan søge lægedom for sjælen. Nyt dias: En sal med mange stole. Men det er kun det halve af ideen. Som I ved fra vores lille tryksag, har vi stillet jer det klare forslag, at palæet også bli’r et sted, hvor gæsteforskere og filosoffer og kreative folk og kunstnere kan mødes med hinanden og med os og ta' stilling til de store spørgsmål, den ny globale verden stiller os. Et forum, der kan tale højt og klart om vores ansvar for en bedre verden. Vi ser palæet for os som et hus med to funktioner, der vil klæ’ hinanden: Kulturpalæ og tænketank for verden.