1410 skuespil i databasen 25.04.2024

Naboer

Peter Hugge
Baggrunds information
Nogen vil flytte grænsen. Imens drømmer jægeren om lykken under 1. Verdenskrig, soldaten jagter kærligheden efter slaget ved Dybbøl, og gartneren ser sit snit til at score kassen i dagens Danmark. De tørner alle sammen i et grænseland, hvor mennesker prøver at nå hinanden på tværs af adskilte verdner. Spørgsmålet er, hvor grænsen går? Naboer udspiller sig i tidsrummet mellem Slaget ved Dybbøl og dagens Danmark som en sjov og sørgelig historie om grænser og umulig kærlighed. Episoder og skæbner fletter sig sammen og kaster et nyt perspektiv på vores muligheder og begrænsninger som mennesker og nation. Lyden af Danmark trænger sig også på med en række nye fortolkninger af sange fra den danske højskolesangbog. Medvirkende: 3 kv., 2 md. Varighed: ca. 2 timer 20 min med pause.
År / Udgivet:2016 /
Varighed:140 minutter
Område / Genre:Voksne / Samfund / Debatstykker
Medvirkende:3-5 ( 3 kvinder, 2 mænd, 0 børn, 0 øvrige )
Rettigheder:Danske Dramatikere
ISBN:978-87-7167-032-5
Locations:2
Musik:
Mere info:Forlaget, DRAMA
70251141




webmaster@skuespil.net
Rolleliste
Jægeren Alma Mira Elisa Soldaten Blå Tjener Meir Den Onde Gartner Kaptajn i hæren Rana Kvinde fra Soldatens verden Desuden statister
Uddrag
Prolog En grænse gestaltes i rummet, og deler verden i to. To vagter på hver sin side af grænsen marcherer. De vrisser ad hinanden på ‘hundesprog’. Deres vrissende optrin forekommer rituelt. Film: En øde og gold mark. På marken ligger der ben fra dyr og måske mennesker spredt tilfældigt. Et barn kommer løbende. Barnet samler knogler sammen indtil favnen er fyldt. Barnet løber hastigt ud af billedet med favnen fyldt af de opsamlede ben. 1. scene Hos jægeren. Tid: Første verdenskrig. Jægerens kone, Alma, går frem og tilbage i rummet, fordi hun venter på nogen, ser ud gennem vinduet etc. ALMA - Han burde være kommet for længe siden. Kirkeklokken har for længst ringet solen ned, og det varer ikke længe før jeg så kan sidde her i bælgravende mørke og endnu en gang være alene med mig selv og mine bekymringer. (Hun hører en lyd, glad) Så kommer han. Så kommer drukkenbolten hjem, uden udbytte fra jagten. Ha! (skuffet) Nej, det var ræven. Nu lister den rundt om hønsehuset. Helt stille. Nu står den og glor på lemmen ind til hønsehuset. Om et par timer lusker den hjem til sine møgunger, for lemmen sidder fast, og den bliver ikke lukket op, og hvis den gjorde, ville ræven bare finde et tomt, tomt hønsehus. Hendes mand kommer ind. Han er jæger, og klædt i jægertøj. Han vralter ind og smider sig i en stol. Han tager sig til brystet. JÆGEREN - De fik mig. ALMA - Hvem? JÆGEREN - Jeg er ramt.