1410 skuespil i databasen 24.04.2024

Ludvig

Claus Flygare
Baggrunds information
Sidst i oktober 1728 under Københavns brand, mø-des en lille skuespillertrup med René de Montaigu i spidsen i det netop lukkede Lille Grønnegade Teat-ret. I deres forsøg på at sikre teatrets overlevelse, har de brug for nye komedier - de har brug for Holberg! Holberg på sin side har svært ved at vedkende sig sin tiltrækning til teatret - det stemmer dårligt overens med hans renommé som respekteret og kon-servativ universitetsprofessor. I et forsøg på at få Holberg til at dedikere sig til teat-ret, planlægger skuespillertruppen en intrige helt efter Holbergs egen opskrift. Med et festfyrværkeri af teaterillusioner og forblændelser, kæmper skuespil-lerne for at få Holberg til at indrømme, at han står i gæld til teatret. Men Holberg skal vise sig en hård nød at knække... LUDVIG er en forestilling om de begivenheder, der gik forud for tilblivelsen af Den Danske Skueplads i 1728. En forestilling om Ludvig Holberg og grund-læggeren af Den Danske Skueplads, René de Mon-taigu og truppen omkring ham – om deres indbydes kampe og om pengenes magt – også i kunstens ver-den.
År / Udgivet:2013 /
Varighed:100 minutter
Område / Genre:Voksne / Samfund / Debatstykker
Medvirkende:6-9 ( 2 kvinder, 6 mænd, 0 børn, 0 øvrige )
Rettigheder:Nordiska
ISBN:978-87-7865-853-1
Locations:5
Musik:
Mere info:Forlaget, DRAMA
70251141




webmaster@skuespil.net
Rolleliste
Henrik Wegner Nikolaj Ulsøe René de Montaigu Marie Magdalene Montaigu Frederik Rostgaard Frederikke Sofie Montaigu Ludvig Holberg Frederik Daniel de Pilloy Desuden medvirker Bude og Pietist
Uddrag
ROSTGAARD - Det var Holbergs stykker, der trak folk i teatret. Vi må have fat i Holberg, og spørge ham, om han har noget liggende, vi kan spille, når vi genåbner. MONTAIGU - Holberg!!! (Holberg kommer frem fra baggrunden med en stak manuskripter i favnen. Han er fint klædt på og har paryk på). HOLBERG - Min anråber mit navn. Er det i foragt eller ærefrygt? (Rostgaard, Ulsøe og Montaigu farer sammen). ROSTGAARD - Sikke en overraskelse! ULSØE - Hvor kommer De fra? Har De været her hele tiden? HOLBERG - Jeg leder efter et manuskript. (Der lyder larm udefra). SCENE 7 (Udefra). MADAME - De ville helt sikkert få stor glæde af at lære at opføre Dem ordentligt.. (Døren går op og madame Montaigu, Frederikke og Henrik kommer ind). MADAME - Jeg er rasende! Den kusk var den mest uforskammede tølper, jeg nogensinde har truffet. Så snart han kom ind i gården og så teatret, stod munden ikke stille på ham: Teatret skaber ufred, fordi folk lærer at drive spot med hinanden. Af spot flyder had, af had flyder splid og af splid en stats undergang - derfor skal teater forbydes. Hvorfor skal jeg høre på sådan noget? Fyren havde naturligvis aldrig sat sine ben i et teater, så jeg måtte belære ham om, at på teatret er karaktererne fremstillet så man kan se sig selv, lære sig selv at kende, rette sine fejl og blive et bedre menneske ... (Madame bliver opmærksom på, at alle er påfaldende tavse. Hun standser sin talestrøm og får øje på Holberg. Hun bliver glad for at se ham). Jammen Holberg. Bedst som man taler om solen, så står månen op. De har tabt Dem. Får De nok at spise? HOLBERG - Ja tak. Måske glippede der et måltid under branden, men eller spiser jeg regelmæssigt, tak. (Tavshed).