1410 skuespil i databasen 23.07.2024

Montanus

Grethe Fischer
Baggrunds information
Montanus er en nyskrevet musikalsk udgave med sange. Der er mange flere medvirkende i denne version end i den originale version. Det er en vittig, grotesk og skånselsløs komedie om den sjællandske bondesøn og kløgtige student, Ras-mus, som efter at have studeret i 3 år på universitetet i København, vender hjem til landsbyen i Sydsjælland som en arrogant og bedrevidende nar, der er nedladende over for sin familie og sine venner. Han fører sig overlegent frem overalt, fylder sit sprog med latin, som ingen forstår, og kalder sig ERASMUS MONTANUS! Han indlader sig i lærde diskussioner med enhver, der kommer ham nær, og hans opførsel kan ikke undgå at blive samtaleemne og genstand både for forargelse og for stor munterhed blandt folk. Helt galt går det, da han beretter at ingen i Køben-havn er i tvivl om, at jorden er rund og ikke flad! Det kan hans kommende svigerfar, Jeronimus, slet ikke acceptere. Han giver ikke sin eneste datter, Lis-beth bort til en person, der fremturer med så tåbelige meninger.
År / Udgivet:2011 /
Varighed:115 minutter
Område / Genre:Voksne / Lystspil, Komedie & Farcer
Medvirkende:> 20 ( 11 kvinder, 13 mænd, 0 børn, 0 øvrige )
Rettigheder:DRAMA
ISBN:978-87-7865-819-7
Locations:5
Musik:
Mere info:DRAMA, 70251141
Grethe Fischer
webmaster@skuespil.net
Rolleliste
Elisabeth kaldet Lisbeth Rasmus Berg (Erasmus Montanus) Henrik, kusk Per Degn Skoleelever: -Marthe, Ridefogedens datter -Gedske, Pernilles søster -Johan, Henriks søn -Espen, Mettes barnebarn
Uddrag
ARV: Ja, ja, ja, tøv en kende, mutter! Jeg måtte varme mig lidt. Det er jo så koldt i denne vinter, som det aldrig har været før.. NILLE: Du kan varme dig ved at rende hen til Jacob Skoma-ger og hente mine støvler, ka’ du. (Arv tøver) NILLE: Og det skal være nu! (Ind i hus) Arv (tøffer ud i KS): Mutter er galhovedet, fordi de ikke har hørt fra sønnen i København siden august, Men er det måske min skyld? Ja, jeg spørger bare… Sommer Bodille, Annika, Marthe fnisende fra DS. ANNIKA: (til Marthe) Hvor så Per Degn morsom ud, da du spurgte, om han aldrig havde været forlibt i nogen. BODILLE: At du turde! MARTHE: Pyt da med ham! Han tør ikke straffe mig, fordi Ridefogeden er min far. (Stort fnis. Ud i KS) Marie og Mette over scenen fra DS til KS. JACOB: (I fuldt firspring ind fra KS med brev - er næ-sten ved at vælte dem). Der er nyt fra København, jeg tror, at Rasmus ende-lig er på vej hjem. NILLE: (glad i døren). Skynd dig ind til din far med det. Marie og Mette lytter og kikker på hinanden, skynder sig meget sigende ud i KS.